Diferențierea simbolică a genului

Cea mai puternică normă privind genul în peisajul românesc actual este relevanța sa: genul trebuie să fie vizibil.

Genul este marcat vizual atât prin atribute ale persoanelor, simboluri ale feminității și masculinității, precum și prin stereotipuri relaționale. Este rarissim să te uiți la o reclamă și să nu poți identifica instantaneu genul tuturor participanților umani. (Sunt câteva cazuri). Chiar în reclame relativ minimaliste ca informație vizuală, genul este exprimat clar.

Care sunt mărcile simbolice ale genului?

Cel mai frecvent, feminitatea este marcată prin păr lung, în contrast cu masculinitatea marcată prin păr scurt. Acest cod este cvasi-unanim. Excepțiile sunt foarte rare în peisajul comercial românesc – vezi aici puținele femei cu păr scurt, femei cu păr mijlociu sau excepționalii bărbați cu păr lung.

Adesea feminitatea este marcată și prin vizualizarea unei dimensiuni mai mici a femeii – fie datorată înălțimii diferite a actorilor fotografiați, fie datorată aranjamentului din poză, fie amândurora (după cum observă și Goffman în descrierea instrucțiunii “relativ mică“).

Când apar mai multe diferențe, simbolice sau stereotipice, în aceeași imagine, putem vorbi despre un contrast instructiv – deoarece în acest caz diferențierea de gen este subliniată cu forță. Vedem în aceste imagini simultan o diferențiere prin coafură, mărime relativă dar și emoții exprimate (zâmbet / seriozitate). Contrastul instructiv poate apărea în cadrul unei singure imagini, dar și prin juxtapunerea accidentală a două reclame diferite.

Advertisement