Mașina de Cafea

La parterul clădirii vechi din Schitu Măgureanu 9, în Facultatea mea, se afla mașina de cafea. Sau, mai bine zis, Mașina de Cafea. Ea a fost pentru câțiva ani un personaj foarte important. Îmi pare tare rău că s-a stricat :/

Mașina de Cafea, desigur, vindea cafea, iar pe ea se afla Femeia.

Masina de cafe.png

Notă: este vorba despre o Femeie Tânără, desigur. N-o să vedeți prea curând o bătrână făcând reclamă la cafea.

Studentele și studenții, de regulă, nu vedeau nicio problemă cu Femeia. De exemplu, spuneau că ea este „o femeie care bea cafea”. La cursul de seară discutam despre ea când a intrat în sală un student care întârziase puțin. I-am spus că vorbim despre mașina de cafea și aproape m-a întrerupt spunându-mi că ok, dar el nu vede lucrurile „așa”, el crede că pe mașină este doar o femeie care bea cafea. Nu mi-era prea clar ce ar fi fost „așa”, ce și-a închipuit că am spus despre mașină, dar trebuie să fi fost ceva legat de gen pentru că genul era subiectul cursului. Studentul a sărit în apărarea Mașinii și ne-a asigurat repede că nu e vorba de vreo discriminare acolo, nu e nicio problemă.

Bine, am spus, gândește-te altfel: dacă pe Mașina de Cafea ar fi fost un Bărbat, în exact aceeași poziție și cu exact aceeași expresie și făcând exact același lucru – ți s-ar fi părut ceva ciudat?

Da, i s-ar fi părut ciudat, nu prea vezi bărbați în această ipostază.

Atunci nu-i vorba doar despre o femeie care bea cafea. Dacă era așa, putea fi ușor înlocuită cu un bărbat care bea cafea. Și femeile și bărbații beau cafea cam la fel, pot fi schimbați între ei și nu e nicio problemă.

Acolo este o femeie pentru că ideea este că aroma te alintă, și femeilor le place să fie alintate, de aceea este o femeie, a spus studentul.

Acum, nu știu dacă femeilor le place să fie alintate, sau doar femeilor le place să fie alintate, sau dacă asta este explicația pentru care acolo este Femeia și nu un Bărbat, sau dacă este o justificare. Clar însă, nu e vorba despre o femeie care doar bea cafea.

Dar ce face Femeia? Ea face ce zice Goffman în Gender Advertisements, parcă e special creată să-l ilustreze. Stă cu buzele întredeschise, copleșită de plăcere, cu ochii închiși, ruptă de lume și purtată de emoții, eruptă de aroma înnebunitoare a cafelei. A fost nevoie doar de o cafeluță ca să își piardă mințile complet. Probabil nu avea prea multe minți de la bun început. Nu vezi bărbați în costum care să aibă figura asta, să-și piardă uzul rațiunii și să închidă ochii când beau o cafea. Pe ei îi ajută costumul, probabil.

Pe măsură ce ne gândim mai bine, observăm că Mașina de Cafea este un personaj cu totul aparte. În fiecare zi, în fața ei veneau zeci de studente, să îi dea bani și să cumpere cafea. Niciuna dintre studente, niciodată, în nicio zi de când Mașina de Cafea există pe acest hol, nu a făcut figura pe care o face Femeia. Știu precis.

Cafeaua e bună, sau acceptabilă, nu-mi dau seama pentru că nu prea fac diferența, oricum e bună și pentru că are zahăr si zahărul îngrașă și te face să nu mai fii frumoasă. Femeia de pe Mașină e frumoasă, cred că nu ia zahăr. Oricum, cafeaua nu e chiar atât de înnebunitoare, spun din experiență. Toate studentele vin la Mașină să cumpere cafea nu pentru extazul promis, ci pentru a sta treze la școală, pentru a-și ascuți nițel atenția la cursuri și seminarii. Vin la Mașină ca să se lege de realitate, nu ca să se rupă de ea. Vin la Mașină ca să își bage mințile în cap, nu ca să își iasă din minți. Totul este exact invers.

Prin urmare, studentele trebuie să învețe să vorbească Mașinii de Cafea atunci când îi dau bani. Poate fi un exercițiu foarte util. Stai în fața mașinii, introduci fisele și, în timp ce ea pârâie eficient și promițător, îi spui:

“Ești o mașină rea, da, o mașină rea. Eu am venit să beau cafea ca să fiu trează, atentă, sharp, focused, aici și acum, să învăț chestii și să cuceresc lumea sau o parte din ea. Tu nu înțelegi nimic pentru că ești o mașină proastă. Îmi tot spui că o să-mi pierd mințile de extaz și n-o să mai pot ține ochii deschiși și o să mă rup de lume. Nu-i adevărat. Nimeni-nimeni dintre cele care au cumpărat cafea de la tine nu au făcut asta, niciodată. E pur și simplu fals. Nici măcar nu mai e amuzant. Ești o mașină mincinoasă și rea.”

Cred că asta o să o învețe minte.

PS. Ia uite ce mașină am văzut în Automatică și Calculatoare, UPB, acum de curând, în 2019. Da, altă viață!

20190410_110209 - Copy

PPS. Asta e mașina noastră de cafea curentă, în 2019. Cam impersonală :/

20190624_162904

Advertisement