Voi plăti cu bărbați

Valoarea e de sex masculin.

Zi de zi ne trec prin mână figurile câtorva oameni celebri, figuri transformate în garanția valorii. Plătim cu ei. Nicolae Iorga, George Enescu, Nicolae Grigorescu, Aurel Vlaicu, Ioan Luca Caragiale, Lucian Blaga și, cel mai valoros, practic intangibilul Mihai Eminescu.

Bancnote.jpg

Pe verso-ul lui Blaga este Gânditorul de la Hamangia, așezat comod. Poate îi este dor de consoarta sa, cine știe – deși ea, se pare, nu se gândește la nimic. Ea doar șade. De altfel, denumirea în engleză este „The Thinker and the Sitting Woman”, iar în română, „Gânditorul și soția lui”. Soția, se pare, stă cu mintea goală și… stă, atât. Nu e profundă deloc. Mai degrabă se remarcă prin fund decât prin profund, dacă ar fi să rimeze.

Hamangia

Noroc totuși cu Nicolae Grigorescu. Pe spatele bancnotei de 10 lei este Rodica, din tabloul cu același nume aflat, în original, în Sala Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României [1].

Poate și acvila aceea de 50 de lei să fie femelă.

***

[1] Ziarul Financiar, “Ziarul Financiar vă prezintă zece imagini din celebra sală a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale, care este aproape identică de peste 130 de ani,” 2014. [Online]. Available: http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/ziarul-financiar-prezinta-zece-imagini-celebra-sala-consiliului-administratie-bancii-nationale-aproape-identica-peste-130-ani-scaunele-boardului-piele-cordoba-iar-masa-unde-iau-deciziile-aceeasi-12782756.

Advertisement