Segregarea punctuată

Diferența dintre feminitate și masculinitate este marcată prin segregarea ocazională a celor două genuri. Preluând exemplul lui Goffman, în toaletele pentru femei întâlnim de regulă numai femei și în toaletele pentru bărbați întâlnim de regulă numai bărbați (din câte am auzit), subliniind faptul că cele două genuri sunt esențial diferite, în ciuda conviețuirii lor cotidiene. Similar, reclamele construiesc situații de segregare de gen în două feluri.

Există roluri exercitate doar de femei sau doar de bărbați (deși ar fi perfect posibil să fie și altminteri).

  • În industria culinară, rolul de “Chef” este portretizat numai prin imagini cu bărbați! Femeile pot fi chelnerițe sau mâncătoare.
  • În industria cosmetică, vedem din nou și din nou și din nou portrete de femei tinere, superbe, dezgolite, rupte de lume, cu buzele întredeschise, părul lung (evident) și așa mai departe. Bărbații sunt rarissimi (uneori la frizerii sau parfumuri).

Adesea instrucțiunile masive portretizează, pe suprafețe imense, doar bărbați sau doar femei (de exemplu, picioare de femei) – subliniind asfel omogenitatea interioară a genului, faptul că bărbații sunt un fel de oameni, iar femeile sunt… un alt fel.

 

Advertisement